Terrazzó padló felújítása, terrazzo csiszolása, terrazzo polírozása, cementlap, cementpadlók Terrazzo – Márványcsiszolás és polírozás

Terrazzo

A Terrazzo

A terrazzo cement és kőszemcsék keverékéből készül. Helyszínen öntött, akár intarziás formában, vagy előre gyártott formában ismerhetjük. Hívják még mozaik lapnak, vagy van a kőszemcse nélküli cementlap változata sokféle mintás kivitelben. Legtöbb esetben a terrazzót márvány vagy mészkő zúzalékból készítik. Velencei munkások “fedezték” fel a márvány darabok újfajta felhasználhatóságát, mai napig olaszországban található a legkülönbözőbb formában készített terrazzó padló. A Terrazzo szépsége és sokoldalúsága az építészek és tervezők számára tökéletes megoldást kínál mind a beltéri, mind a kültéri burkolatra. Tulajdonsága: fagyálló, nagy teherbírású, bármikor könnyen felújítható, impregnálható, így egy könnyen takarítható, esztétikus felületet használhatunk.

Terrazzo padló csiszolás és polírozás, avagy a cementpadlók felújítása:

Amikor a terrazzo padló fényét vesztette, megkopott, nagyobb karcolások, sérülések, esetleg savas foltok, marások keletkeztek, és nem szeretnének új kőburkolatot vásárolni, kitéve magukat a bontással és újraépítéssel járó számtalan kellemetlenségnek, akkor a csiszolás a legpraktikusabb, és legolcsóbb megoldás. A terrazzo csiszolás befejezése után a terrazzo burkolat újra fényessé, ragyogóvá válik, ismét hosszú éveken át örömet okozva tulajdonosának. Ha megkopik, vagy elveszti fényét terrazzo padlólapunk, és szeretnénk újra látni eredeti esztétikáját, nincs más teendőnk mint felpolíroztatni a felületet. A vizes gyémántcsiszolás a legjobb technológia erre a padlófajtára is.

Terrazzo csiszolás

A terrazzo csiszolás és polírozás munkálatait mint a márványnál is, gyémánt technológiával, professzionális gépekkel és szerszámokkal végezzük el. Ezek a nagy gépek (130-650 kg) a rajtuk lévő víztartályból a csiszoló szerszámokkal ellátott tárcsákra engedett hűtővízzel akadályozzák meg, hogy szálló por keletkezzen. Kis vizesblokkoktól kezdve a nagy csarnokok csiszolásához szükséges gépparkkal rendelkezünk.
A padlócsiszolás, legyen az márványcsiszolás, terrazzo csiszolás, gres csiszolás, vagy mészkőpadlók csiszolása, a (fogasság), azaz a lapok közötti szintkülönbség lecsiszolásával kezdődik. A terrazzo csiszolás első fázisában durvább fémkötésű csiszolószerszámokat használunk. Ezekben a fázisokban hozzuk létre a teljesen egybefüggő terrazzo felületet. A durva csiszolás után láthatóvá váló kisebb-nagyobb lyukakat a megfelelő árnyalatra kevert műgyantával tömítjük. A következő lépésekben már egyre finomabb kövek használatával tüntetjük el a csiszolási nyomokat.
Végül pedig következik a terrazzopadló polírozása, melyet egészen finom szerszámokkal végzünk, melynek eredménye a fényes, tartós, szemet gyönyörködtető terrazzo burkolat.

Terrazzo felületek fényezése

Csiszolással fényessé vált padlónak az igazán szép tükörfényét vegyszeres súrolással lehet megadni.
Vagyis karbantartó polírozás. Általában olyan terrazzo felületeken használjuk ahol a meglévő terrazzo burkolat a fényét vesztette vagy az újkori csillogó hatása már nem a régi. Polírozással gyorsan, hatékonyan, kis költséggel visszaállítható a terrazzo padlólap, öntött terrazzo padló, vagy egyéb terrazzo burkolat eredeti állapota. Ha ez elmarad, és a terrazzo burkolat egyre jobban bemattul, már csiszolást is kell alkalmazni a fényezőporos polírozás mellett.

Terrazzo felületek impregnálása

Az impregnálásra abban az esetben kerül sor, ha a meglévő terrazzo padló, terrazzo burkolat, vagy egyéb cementlap burkolata a nedvet, vagy egyéb folyadékot nem taszítja már, hanem magába szívja. Impregnálással a fugák és a terrazzo padló nehezebben szennyeződik. Konyhákban, bejáróknál, és fürdőszobában kimondottan ajánlott!

Terrazzo felületek finom csiszolása

Az enyhe karcok, szennyeződések eltávolítására használjuk a finom csiszolási folyamatot, melynek során az említett hibák eltűnhetnek, meglévő terrazzo felületének fénye ismét gyönyörű lesz a munka elvégzésével. Finomcsiszolással a lapok nem csiszolhatók egy síkra, így ha ilyen elképzelés is van meglévő terrazzo felületével, a síkra csiszolást ajánljuk.

Terrazzo felületek mélyre csiszolása

A nagyon régi, elhasználódott, erősen szennyezett, vagy még sosem csiszolt terrazzo burkolatokon, (terrazzo padlólap, cementlap, öntött terrazzo padló, vagy egyéb terrazzo burkolat) úgynevezett mélycsiszolást alkalmazunk. Durva szemcsézetű csiszológyémántokkal megszüntetjük a terrazzo felületen található egyenetlenségeket, síkba csiszoljuk a padlót, és lecsiszoljuk a terrazzo burkolat felső, elkoszolódott, karcos rétegét, eltüntetve ezzel a szennyeződéseket. A síkba csiszolást érdemes elvégeztetni új terrazzo burkolat esetén is, mert rendkívül szép felületet kapunk.

Terrazzo burkolatunk karbantartása

A természetes kövekből készült padló burkolatok, ezen belül a márvány, a mészkő, és a terrazzo felületek magukban hordozzák azt a nagyszerű lehetőséget, hogy fenntartásukra, ápolásukra, rendelkezünk környezetkímélő módszerekkel is.

A gondozás szükségessége több okból fakad. Biztosítani kell terrazzo padlónk folyamatos tisztaságát, és meg kell védeni az idő előtti elkopástól, rongálódástól. Ez természetesen igaz minden természetes és műkőpadlóra is, legyen az mészkő, vagy márvány, gránit, greslap, vagy éppen terrazzo.

Ha vigyázni szeretnének terrazzo felületükre, figyeljenek oda a következőkre::

Rendszeresen takarítsák, a megfelelő tisztítószerek segítségével.
Lehetőleg impregnálják a felületet.
Ne tegyenek túl sok tisztítószert a felmosó vízhez.
Kerüljék a savas tisztítószerek alkalmazását.

Karbantartáshoz ajánlott:
A bejáratban a por megfogására alkalmazzanak szőnyeget.
Felmosáshoz használjanak ph semleges kősampont.

 

terrazzo lapok csiszolása

terrazzo lapok csiszolása